maanantai 12. syyskuuta 2011

Malesia: Taman Negara

Simo kirjoittaa:

Taman Negaran sademetsä on Malesian vanhin kansallispuisto, rapiat 70 vuotta. Se on myöskin maailman vanhin sademetsä, ikää vähän enemmän, noin 130 miljoonaa vuotta. Se sijaitsee maan keskiosissa ja pinta-alaa kertyy 4300 km² eli tuommonen 60 kertaa 70 kilometriä. Puiston eteläreunalla joen varrella on opastuskeskus sekä majapaikat ja ravintolat. Sieltä käsin oli helppo tehdä patikkaretkiä viidakkoon, sillä polut oli hyvin merkitty niin maastoon kuin karttaankin.
Patikointi ylä- ja alamäkineen oli yllättävän työlästä kuumuuden ja kosteuden väsyttäessä kulkijan. Olo oli vähän niin kuin vaatteet päällä saunassa. Kaikkeen tottuu, sanotaan, mutta tuo kosteus oli epämiellyttävää.

Kelluvia ravintoloita jokivarressa.

Sademetsän aamua.

Suosituimmat reitit olivat selkeitä ja helppoja kävellä.

Kukkulan maisemia.

Syrjäisemmät reitit olivat paikoin hankalia.

Kuumaa ja kosteaa.
Iilimato. Näitä pikku veijareita löytyi välillä sääristä kuppaamasta.

Siinä se lehden reunalla odottelee viattomia vaeltajia.

Ja sitten kurkottaa piiitkälle yltääkseen uhriinsa.

Sääristä ne huomasi helposti, mutta kun olivat pirulaiset oppineet puremaan harvan kengän sisällä olevan sukan läpi. Purenta oli hellävaraista ja huomaamatonta. Kengistä löytyi seitsemän imijää ja veriset sukat.

 Eläimiä näkyi aika vähän, yksi villisikaperhe ja apinalauma. Viidakosta kyllä kuului monenlaisia ääniä, mutta kun taitavasti hiippaili lähemmäksi, ne hiljenivät. Kasvimaailma täällä on tolkuttoman monipuolinen. Jättiläispuita on runsaasti, ja niiden alla sen sata muuta puulajia kilpailee elintilasta. Siihen alle pensaisto ja kaiken syleilyynsä kietova loiskasvisto liaaneineen ja lehvästöineen niin onhan sekamelska.


Yksi jättiläisistä. Nojollaan oleva puu on meidän järeän männyn kokoinen.

Edessä oleva jättiläinen on katkennut ja kaatuessaan tehnyt taustalle n. 20 kertaa 40 metrisen aukon.

Isoilla puilla isot juuret.



Viidakon ihmeellisyyksiä:














Viidakon fakiiri.
Sademetsän sadesuoja. Lehtien halkaisija noin metrin.

Kummituspuu

Liaanien kirjoa.

Järeitä muurahaisia.

Uimapaikka sivujoessa.

Apinaperspektiiviin pääsi tutustumaan riippusillalta. Se on puolen kilometrin mittainen, 50 metrin korkeuteen puiden latvustoon viritetty kävelysilta. Huimaava kokemus. Kun huojuvalta riippusillalta erehtyi alas kurkkimaan, niin kyllä huimasi.
Oli siellä tarjolla kalastustakin. Sattuipa rehellinen palveluntarjoaja. Kun kyselin kalastusretkestä, kaveri totesi jotta ”joki tulvii, ei sieltä mitään saa”. Se siitä sitten.


 Näkymiä apinaperspektiivistä:







Huh! Enää muuan metri.

Näin metsistä puheenollen, ihmetyttää maan hallituksen linja laittaa maaseutu kahden kortin varaan. Ollaan nyt suhattu tässä maassa kahteen otteeseen ja ristiin rastiin. Maisemana on ollut joko kumipuita tai öljypalmua.  Joku metsänriekale välissä. Jos jossain on isompia metsäalueita, sieltä tulee jatkuvana virtana tukkirekkaa. Hakkuuaukoille istutetaan palmuntaimet.
Entä jos kumin tai palmuöljyn tarjonta maailmalla lisääntyy eli hinta putoaa tai kysyntä laskee tai peräti romahtaa, mites sitten suu pannaan. Kysympä vain näin joka alan erikoisasiantuntijana.

Tätä riittää silmänkantamattomiin. Öljypalmua.

4 kommenttia:

  1. Tervehdys! Olen jo jonkin aikaa seurannut blogianne, kun samalla ollaan suunniteltu omaa ensi talven reissua Kaakkois-Aasiaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Ihan ensimmäiseksi kiitos mainiosta blogista ja erityisesti realismista ja aidoista kokemuksista! Teillä on ollut todella upean kuuloinen reissu :)

    Tässä matkavalmisteluiden keskellä (lähtö 17.10.) olisin oikeastaan halunnut kysästä, että onko vastaan tullut asioita, joita tekisitte mukaan otettavan varustelun suhteen toisin? Siis jotain mitä ehdottomasti pakkaisitte tai jättäisitte nyt pakkaamatta?

    Tulemme myös kirjoittamaan omaa blogia, mutta vielä emme ole avanneet sitä julkisuuteen. Vasta sitten lähdön hetkellä ;)

    Kiitos vielä ja mukavaa matkan jatkoa!

    -Milla & Juuso-

    VastaaPoista
  2. Tervehdys!
    Ja kiitos kommenteista. Matkalle lähtö on ollut yksi parhaita päätöksiä ikinä. Teillä kaikki ihanuus edessäpäin.
    Varusteiden suhteen Annaliisa sanoo;
    lääkevarastoa ei kannata ostaa Suomesta mukaan. Roudasimme ihan turhaan buranat ym, sillä lääkkeitä saa täältä jokapaikasta. Usein samoja länsimerkkejä kuin kotona. Oma mahd. pysyvä lääkitys voi olla eri juttu. Ostaisin nyt mukaan kevyen, ohuen laatu kuoritakin, joka tuntui lähtövaiheessa liian kalliilta. Takkia ei usein tarvitse, mutta joskus sitä kaipasi. Sama juttu pieneen tilaan menevän makuualustan kanssa. Merkkiretkeilytuotteet eivät Aasiassa näytä olevan sen halvempia kuin kotona, ja voi olla vaikea löytää. Jo käytetyt, hyvät goretex vaelluskengät ovat olleet hyvät, niiden lisäksi ei tarvise kuin varvastossuja. Ostin turhaan lähtiessä Stockalta vaellussandaalit > hankasivat ja painoivat repussa (lahjoitin Phnom Penissä lastenkotiin). Ohut villatakki on hyvä olla mukana, ja ohut kevyt taas pieneen tilaan mahtuva fleecepeitto (vinkki: lentokonemalli on ollut oikein mainio!) Ilmastoidut bussit ym joskus kylmiä! Muuten lämmintä vaatetta ei tarvitse kuin vuoristoissa ja sieltä voi ostaa halvalla paikanpäältä.

    Simo:
    Vedenpuhdistimella ei ole ollut käyttöä. Puhdistettua vettä saa joka paikasta. Papualla tosin olisi paikoin tarvinnut, mutta tuli juotua suoraan vuoripurosta. Kalavehkeet ovat olleet tyhjän panttina. Vedet täällä ovat ylikalastettuja ja jos haluaa kalastaa, vehkeet löytyvät paikan päältä.
    Omaa moskiittoverkkoa ei ole tarvinnut käyttää kertaakaan.

    Tässä nyt muutama vinnki mitä äkkiä tulee mieleen. Oikein jännittäviä matkavalmisteluja. Ja laittakaahan meille blogiosoite!
    Hyvää matkaa toivottavat Annaliisa ja Simo

    VastaaPoista
  3. Kiitos pikaisesta vastauksestanne ja vinkkeistä! Alkaa pikku hiljaa tuntua ihan siltä, että ollaan lähdössäkin :)
    Ajateltiin, että tulisi blogiinkin vauhtia, jos julkaisemme sen, joten tässä osoite: pingviinimatkat.blogspot.com

    Suuntaammekin ihan ensimmäiseksi Singaporeen ja siitä Tiomanille ennen kuin alkaa sadekausi vaikuttamaan suuremmin.

    Me täällä seuraillaan teidän matkan jatkoa mielenkiinnolla, joten oikein nautinnollista matkan jatkoa!

    VastaaPoista
  4. terve taas! Lisäys tuohon varusteasiaan. Nyt ostaisin jo kotoa mukaan hyvät kengät uintia ja snorklausta varten. Valitettavasti kaikki rannat eivät ole hiekkapohjaisia. Esim. Gilin saarilla Malesiassa oli kuollutta terävää korallia oleva pohja ihan rannasta asti. Muuten kyllä ihana paikka. Täällä löytyy hyviä lähinnä sukellusfirmoilta, mutta ovat kalliita.
    Terv: Annaliisa ja Simo

    VastaaPoista