keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Brunei; Bandar Seri Begawan 30.5.-1.6.2011

Annaliisa kirjoittaa: 
 

Reppureissaamisessa näin pitkään on se mahtava puoli, että suunnitelmia voi muuttaa mielensä mukaan. Ja eihän meillä nyt kovin tarkkoja pakkosuunnitelmia ole ollutkaan. Borneo on ollut niin mukava paikka, ettei täältä haluttanut lähteä vielä pois. Saimme nuorilta tanskalaisilta viidakkoretkikavereilta vinkkiä, että Mirin kaupungissa ja sen ympäristössä kannattaa käydä. Olivat tykänneet. Ja kun kerran Brunei on matkan varrella, päätimme käydä ensin sulttaania moikkaamassa.

Express Kinabalu - Labuan - Brunei

Labuanin saarella...

...on kuin olisi tullut Tallinnaan. Kaikki hamstraavat, sillä...

...keskus on täynnä verovapaita myymälöitä...

ja tätäkin löytyy! Borneosta!

Matkustimme mukavasti lautalla, ensin Labuanin saarelle ja sieltä Bruneihin, Muaran satamaan. Rajamuodollisuudet sujuivat kohtuu helposti, mitä nyt Labuanilla passijonosta piti kääntyä takaisin ostamaan lisälippu jo olemassa oleviin lippuihin ja Brunein puolella piti tilittää kahteen eri lappuun mitä alkoholia on sattunut tulemaan mukaan reppuun. Maassa ei alkoholia myydä ja sen juominen julkisella paikalla on kiellettyä.

Brunein puolella satamasta on 29km bussimatka pääkaupunkiin, Bandar Seri Begawaniin. Hotellit ovat kalliita. Kaupungista löytyy kaksi budget vaihtoehtoa, joista valitsimme KH Soon Rest Housen. Toisessa olisi ollut erikseen makuutilat miehille ja naisille. Saimme huoneen hintaan 39 Brunein dollaria eli n. 23 euroa. Majatalosta käsin pääsee järjestetyille retkille, mutta me kuljimme omatoimisesti. Kaupunki on nimittäin äkkiä katsottu.


Vähän karunpuoleinen majatalo, mutta ihan ok.

Borneossa on syöty reissun parhaat sapuskat. Tässä kanaa seitsemän sortin lisukkeen kanssa.
Lätyn sisällä naudanlihaa, pinaattia ja muita kasviksia. Soosit taivaallisen hyviä.
Mangokalaa ja naudanlihaa mustapippurikastikkeessa.
Bandar Seri Begawanin kaupunkia...

...hyvin hiljaista.


Parkkitalo.


Keskustassa on urheilupuisto...

...jossa innokkaat kuntoilijat...

...esittävät taitojaan.

Hei! Väärä suunta!
Brunei muodostuu kahdesta osasta, joiden välillä ei ole maayhteyttä: 97 prosenttia asukkaista asuu länsiosassa, vuoristoisessa itäosassa vain 10 000 asukasta. Luonto on hyvin rikasta ja monimuotoista; viidakkoa, sademetsiä, vuoristoa, mangrovesoita, saaria jne. Luonnonsuojelu on onnistunut hyvin, ja salametsästäjiä rangaistaan ankarasti. Monet harvinaiset eläinlajit saavat elellä rauhassa. Me kävimme vain pääkaupungissa, joten Brunein luonnonihmeet jäivät näkemättä.

Brunein sulttaanikunta oli mahtavimmillaan 1300-1500-luvuilla. Nyt se on kutistunut 400 000 as:n lilliputiksi. Kaikki valta on sulttaanilla. Bruneissa on käyty yhdet yleiset vaalit v.1962. Voiton vei demokratiaa vaatinut kansanpuolue, mutta vaalien jälkeen sulttaani julisti yleisen hätätilan ja hajotti neuvoston. Myöhemmin sulttaanin nimeämä parlamentti muutti perustuslakia niin, että seuraavat kansanedustajat valitaan vaaleilla, mutta vaalipäivää ei ole vielä ilmoitettu.

Tässä pankissa on paljon rahaa.

Brunei on erittäin rikas maa lähinnä öljyn ansiosta.  Kansalaisilla on ilmainen terveydenhuolto ja koulutus eikä kenenkään tarvitse maksaa yksityis- eikä yritysveroa. Rikkauksista huolimatta pääkaupungin ulkopuolinen Brunei on paikoin hyvin alikehittynyttä. Ihmisoikeuksien kanssa taitaa myös olla vielä tekemistä, esim. homoseksuaalisuus on kriminalisoitu, seurauksena voi olla jopa 10 vuoden vankeusrangaistus. Brunei on islamilainen maa, jossa noudatetaan osittain islamilaista sharia-lakia, sitä voidaan joskus soveltaa myös ei-islaminuskoisiin turisteihin. Eikä ainakaan huumeiden kanssa ei kannata tulla pelleilemään, seurauksena voi olla kuolemanrangaistus.

His Majesty Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu`izzaddin Waddaulah ibhi Al-Marhum Sultanin Haji Omar ´Ali Saifuddien Sa´adul Khairi Waddien, Sultan and Yang Di-Pertuan of Negara Brunei Darrussalamin (!!, on siinä vaimo(i)lla huutaminen) suku on ollut vallassa 1400-luvulta saakka. Nettitietojen mukaan sulttaani on nykyisin taas yhden naisen mies. Ensimmäinen vaimo on ja pysyy, välissä on ollut pari muuta vaimoa, mutta heistä sulttaani on ottanut eron.

Rikas autohullu sulttaani, yksi maailman rikkaimpia miehiä, omistaa 1 000–5 000 autoa, mm. 200 Rolls-Royceä ja seitsemän McLaren F1:stä. Siihen päälle vielä Lamborghinit, Porchet, Mercedes-Benzit, Jaguarit, Bentleyt ja jokaisen myynnissä olleen mallin Ferrari FXX:stä. Henkilökohtaisessa käytössä on kaksi Boeing 747-400 lentokonetta kullatuilla huonekaluilla, kuusi pienempää lentokonetta ja kaksi helikopteria. Tyttärelleen 18. syntymäpäiväksi iskä osti Airbus-lentokoneen. Nuoremman veljensä rahahanat sulttaani pisti kiinni 1990-luvun lopulla, otti samalla arvonimet pois. Prinssi Jefri Bolkiah oli kymmenen vuoden aikana tullut törsänneeksi ylelliseen elämään valtion varoja 2,7 miljardia USD. Sulttaanin omaksi omaisuudeksi arvioidaan n.20 miljardia euroa. 
Sulttaanille omistettu museo. Vain ala-aulassa sai valokuvata. Villatakki ja sukat päälle, museossa oli kylmä! Kengät piti jättää ulos.

Yksi sultaanin ajopeleistä.
Tiedotusvälineet ovat hyvin sulttaanimyönteisiä (ei taida olla vaihtoehtoja). Kävimme Royal Regalia museossa, joka on omistettu pelkästään sulttaanin elämälle, lapsuudesta tähän päivään. Hämmentävä kokemus. Kaksi yötä Bandar Seri Begawanissa riitti täysin.

Omar Ali Saifuddin moskeija. Naisten pitää sisällä pukea päälleen musta, nilkkoihin asti ulottuva kaapu. Sisällä ei saa kuvata.


Mielenkiintoisin kaupungin nähtävyyksistä oli Water village, jossa tavalliset kaupunkilaiset taitavat asua.



Rivitalon mallia.

Osa taloista jo luhistumassa.






Näkemiin Bandar Seri Begawan.
Bruneissa, matkalla Malesian Miriin, asutus...

...ja maasto olivat hyvin kotoisan näköisiä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti