torstai 9. kesäkuuta 2011

Indonesian viisumi KL:sta, ABC

Annaliisa kirjoittaa:


Tästä jutusta voi olla iloa Indonesiaan menijöille, muille muuten vaan nippelitietoa. Kuvat ovat Kuala Lumpurista, Malesiasta. Indonesiaan saa 30 pv viisumin rajalta maahan mennessä ainakin suurimmilta kansainvälisiltä lentokentiltä ja satamista. Suurlähetystöön pitää mennä, jos haluaa kiertää maata 60 pv, tai kauemmin, niin kuin me. 30pv:n viisumia voi jatkaa vain koukkaamalla rajan takana, 60 pv:n viisumia voi jatkaa kk:ksi kerrallaan Indonesian puolella Immigration officeissa suurimmissa kaupungeissa. Ohjeita viisumin hakemiseksi löytyy, osa sieltä, toinen täältä. Indonesian suurlähetystön sivulta löytyy virallista tietoa ja hakukaavakkeet tulostettavaksi. Hyviä käytännön neuvoja on monta. Tässä meidän kokemukset 6.-7.6.2011. 

Indonesian suurlähetystö Kuala Lumpurissa on osoitteessa 233 Jalan Tun Razak. Taksikyyti Chinatownista maksoi 20 MYR (= n. 4,5 euroa), enempää ei kannata maksaa.  Yksi kuski yritti kyniä 40, mutta vaihdoimme kyytiä. Pääsee paikalle muutenkin ja halvemmalla, mutta meitä laiskotti.

Turistina...
...Kuala Lumpurissa...


...Malesiassa


Hommaa etukäteen

Ehyt passi; kannattaa tarkistaa, että passi on ehyt. Indonesian viranomaiset ovat kuulemma tarkkoja ja vaativat moitteettomassa kunnossa olevaa passia, jonka tulee olla voimassa vielä väh. 6kk matkan jälkeen. Meille aiheutti ylimääräistä verenpainetta Simon muutaman sentin revennyt passin kuvasivu, mutta eivät nuo loppujen lopuksi kiinnittäneet siihen lähetystössä tai rajalla mitään huomiota.

Kopiot; passin kuvasivusta ja leimasta, milloin olet saapunut Malesiaan. (Pitänee paikkansa myös muiden maiden kohdalla) sekä lentolipusta. Varsinkin lippu pois Indonesiasta on välttämätön. Me hommasimme meno-paluuliput Medaniin, Sumatralle. Aikomuskaan ei ole käyttää paluulippua, mutta kopio pitää olla ja vaihtoehto oli halvin. Tapasimme lähetystön jonossa nuoren fiksun hollantilaispojan, joka oli ostanut pelkän paluulipun 2kk:n päähän Balilta Kuala Lumpuriin, pilkkahinnalla. Idea on siinä, että viisumin käsittely voi viedä ainakin 2-3 arkipäivää, ja voit menettää liian lähelle ostetun menolipun hinnan. (Poika sai viisumin). Me tulostimme varalta vielä pankin tiliotteen mukaan, kyselevät joskus rahavaroja.

Hakemus; kannattaa tulostaa viisumihakemus netistä ja täyttää se valmiiksi. Säästyy jonottamisen pitkittymiseltä.

Passikuvat; 2 värillistä passikuvaa vaaditaan. Kuvat ja kopiot saa otettua myös lähetystössä, mutta lisää jonotusaikaa.

Rahaa; viisumi maksaa 170MYR (=n. 40 euroa), maksetaan käteisellä paikan päällä lähetystössä.

Chinatownin nurkalla Central Marketin vieressä on...
...kiva galleria, jossa on näytteillä...
...vanhoja esineitä mm. Borneolta ja Papua Uudesta-Guineasta.






Tälläydy

Suurlähetystöön pitää mennä siistinä ja asiallisesti pukeutuneena. Shortsit pitää vaihtaa pitkälahkeisiin housuihin ja varvastossut umpinaisiin kenkiin. Vielä muutamia vuosia sitten Indonesiaan pääsi vapaasti, mutta nykyhallinto on tiukentanut otteita. Jostain syystä reppureissaajia ja pitkätukkahippejä arvioidaan kuulema tarkasti. Siellä sitä sitten jonossa hikoiltiin, kun panin vielä varmuuden vuoksi pitkähihaista päälle. Loppujen lopuksi käytännössä tämäkin voi mennä toisin. Nuori brittipariskunta pääsi ongelmitta sisään shortseissa, minimekossa ja varvastossuissa.


Pieniä taidegallerioita on useita.
  

Paikan päällä

Lähetystö avataan klo:9, paikalla kannattaa olla tuntia aiemmin. Jonottajia on paljon. Turisteille on oma reitti, indonesialaisille oma. Ensin ilmoittaudutaan vartijan kopilla, jossa pitää antaa kulkuluvan pantiksi joku muu henkilötodistus kuin passi. Onneksi oli ajokortti mukana. Sitten jonotetaan infoluukulle, josta saa jonotusnumeron. Meillä oli hakemukset ja kopiot järjestyksessä, joten kovin kauan emme joutuneet odottamaan. Virkailija kyseli mm. lisätietoja ammatista, missä olemme tähän mennessä matkustaneet, missä olemme viipyneet pisimpään, minne aiomme Indonesiassa mennä ja miksi paluulento on Medanista! Haastattelu oli kuitenkin rentoa ja pariskunnat voivat mennä luukulle myös yhdessä. Sitten leimoja sinne tänne, maksu, kuitti käteen ja kehotus tulla seuraavana päivänä klo:14 jälkeen takaisin.
Seuraavana päivänä sama operaatio lyhennettynä.  Infoluukulta jonotusnumero, pikku hetki odottelua, kunnes saimme tuoreet komeat 60 pv:n viisumitarrat passeihin liimattuna. 




Jälkeenpäin 
 
Suosittelen käveleskelyä kilometrin parin päähän vaikkapa Pavillion Centeriin, pyörimistä jättimäisessä, sikakalliissa ja suuruudenhullussa ostoskeskuksessa niin on ansaitusti valmis nauttimaan kylmät jäähyväisoluet Kuala Lumpurille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti